“Asyanın Kandilleri” belgesel serisinden İbn-i Sina ve Hoca Ahmed Yesev’nin hayatının anlatıldığı belgeseli okulumuz öğretmenleri izlediler. Belgesellerde alimlerin hayatlarından, eğitim anlayışlarından, eserlerinden söz edilmektedir.
Hoca Ahmet Yesevi
Eskiden dervişler şehir şehir gezerek ruhlarını olgunlaştırırlarmış. Başlarındaki sarıkları, tabut ölçüsünde olan kefenleriymiş. Yesevi kadınların ve erkeklerin aynı yerde ibadet etmesini sorun olarak görmediği için eleştirilince, kendini eleştiren alimlere bir okka göndermiş. Okkanın içinde pamuk ve ateş olduğu halde ateş pamuğu yakmıyormuş.
Yesevilik Anadolu’ya geldiğinde Haydarilik çatısı altında toplanıyor. Sonra Kalenderilik, daha sonra Bektaşilik oluyor. Hoca Ahmet Yesevi ile Hacı Bektaş Veli arasında 150 yıl olduğu halde hikayeler birbirlerinin çağdaşıymış gibi anlatılıyor.
İbn Sina
Birçok alanda çalışmış olmasına rağmen tıp ve felsefe alanlarındaki çalışmalarıyla bilinir İbn-i Sina. Yazdığı “El Kanun Fit Tıb” kitabı Avrupa’da 600 yıl boyunca ders kitabı olarak okutulmuş ve Tıbbın İncil’i denmiş. Batı’da “Avicenna” olarak tanınan İbn-i Sina’nın yazdığı eserlerden faydalanılmış. Bugün hala Paris Üniversitesi’nin tıp fakültesinde portresi asılı olan İbn-i Sina doktorların doktoru olarak kabul edilir. Hipokrat’tan önce gelir. O da Farabi gibi bir Aristocudur. Aristo’nun tüm eserlerini açıkladığı kitabı kaybolmuştur.